Praktijkexamen

Het moment is aangekomen om te laten zien wat je kunt

Praktijkexamen2018-10-22T07:09:44+00:00

Over het praktijkexamen

Een examinator van Centraal Bureau Rijvaardigheid neemt tenslotte je rijexamen af. Tijdens de rijlessen zorgt Marcel voor je zelfvertrouwen en coacht hij je in je rijvaardigheid, maar tijdens het praktijkexamen voor de personenauto moet je het zelf doen. Je gaat zo’n 40 minuten rijden en moet de aanwijzingen van de examinator volgen. Daarnaast is er zo’n kwartier ingeruimd voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Je kunt ervoor kiezen om jouw instructeur mee te laten rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. Doe je dit goed dan kun je eindelijk naar het gemeentehuis om dat felbegeerde rijbewijs op te halen.

Totaalbeeld telt

Tijdens het examen krijg je alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. De rit hoeft niet helemaal foutloos te verlopen, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Tussentijdse Toets

Voor wie alvast wil het examengevoel wil hebben: Je kunt gebruikt maken van de tussentijdse toets (TTT). Dit is een rijtest die hetzelfde verloopt als een echt rijexamen. Alle examenonderdelen worden onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen. Na afloop van de toets krijg je een advies waarin je wordt verteld aan welke examenonderdelen je nog extra aandacht moet besteden.

Als je de bijzondere manoeuvres tijdens de tussentijdse toets goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgende praktijkexamen.

Faalangst examen

Het faalangst examen is een tweede mogelijkheid, maar duurt lwel anger dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het examen begint met een intakegesprek waarin je rustig je situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De speciale aanpak heeft een goede invloed op de spanning en het leidt tot een realistischere prestatie tijdens het rijexamen. Als je eenmaal op de weg bent en de spanning toe slaat, dan kun je een time-out aanvragen. Je mag er zelfs meerdere aanvragen als je dat graag wilt. Dat mag je helemaal zelf bepalen. Het kan ook zijn dat je examinator je een time-out geeft als hij/zij denkt dat je het nodig hebt.

https://media.giphy.com/media/1nPC9IJTRm0axjcMBa/giphy.gif

PlanGo

Alles bij de hand voor je rijles met de PlanGo app op je mobiel. Marcel Ousen Rijschool gebruikt dit systeem zodat je precies kunt bijhouden wat je status is. PlanGO kan ook gekoppeld worden aan iTheorie, zodat je niet alleen jijzelf, maar ook de rijcoach inzicht heeft in je vorderingen. Verder wordt PlanGO gebruikt voor planningen en afspraken.

Lekker ontspannen rijden
Wij vinden het belangrijk dat jij je 100% op je gemak voelt in de lesauto. We willen deze ontspannen sfeer creëren door je niet op te jagen tijdens het rijden. Als je iets niet begrijpt zullen we er ook alles aan doen om dit op een rustige en duidelijke manier uit te leggen. We willen dat je terug kunt kijken op de rijlessen als een leerzame, maar ook een leuke ervaring. Je vraag kun je ook stellen in de PlanGO app.